Annons

Annons

Fransk chokladkaka på glutenfritt vis

Gateau Chocolat. Allt låter snäppet ljuvligare på franska! Inte för att den här kakan behöver något extra tilltalande namn för att gå åt. Vem säger nej till mjuk chokladkaka, liksom? Testa min naturligt glutenfria variant.

Fransoserna. De vet hur man gör en riktigt god chokladkaka. Men jag däremot vet hur man gör en riktig god, naturligt glutenfri sådan… Istället för vetemjöl har jag använt rismjöl och mandelmjöl. Men bytet påverkar inte kakan nämnvärt, det är trots allt smöret och chokladen som ”gör det” och de raderna har jag inte ändrat.

Annons

Jag bakar min kaka i en avlång sockerkaka-form och sen dekorerar jag den med smält choklad. Inte svårare än så!

Fransk chokladkaka, naturligt glutenfri

125g smör
100g mörk choklad, hackad
4 ägg
150g strösocker
40g kakao
100g rismjöl
20g mandelmjöl
0,5 dl mjölk
1 krm salt

1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Smält smöret och chokladen på svag värme i en kastrull.
3. Separera äggen i vitor och äggulor.
4. Lägg vitorna i en skål och ställ åt sidan.
5. I en annan skål, vispa äggulor och strösocker fluffigt.
6. Tillsätt smält smör, kakao, rismjöl, mandelmjöl och mjölk i äggsmeten.
Blanda väl.
7. Vispa upp äggvitorna tillsammans med en nypa salt.
8. Vänd ner äggvitorna i äggulesmeten, en tredjedel åt gången.
9. Häll upp smeten i en brödform (eller avlång kakform) klädd med bakplåtspapper.
10. Grädda kakan i 40 minuter (beroende på ugn).
11. Låt kakan svalna, stjälp upp den på ett fat och låt den
sedan stelna i kylskåp i en timme.
12. Om du vill; dekorera med smält choklad. Skär i bitar och
servera.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar