Annons

Annons

Fröknäcke med rödbetor och chiafrön

Är du less på samma, vanliga fröknäcke? Piffa upp receptet med en dos härliga, rivna rödbetor och dekorera knäcket med proteinrika chiafrön! Ät dem som de är eller servera med en mustig röra, till exempel denna gjord på ugnsbakad aubergine och paprika.

FRÖKNÄCKE MED RÖDBETOR

2 st (250 g) rödbetor
100 g rismjöl, fullkorn (ekologiskt) *
1 msk psylliumpulver (fiberhusk)
50 g pumpakärnor
50 g linfrön
havssalt, efter smak
3 dl hett vatten
1 msk kokosolja
chiafrön till dekorering

Annons

*eller annan glutenfri mjölsort som du råkar ha hemma, de flesta funkar!

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Skala rödbetorna och riv dem på fina sidan av rivjärnet.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt rödbetsrivet.
3. Koka upp vattnet och blanda det med kokosoljan.
4. Häll det varma spadet över de torra ingredienserna och rör om väl.
5. Bred ut smeten jämnt på en bakplåt.
6. Grädda knäcket i en timme på 150 C.
7. Ta ut plåten och vänd på knäcket så att undersidan också gräddas.
8. Grädda knäcket ytterligare tills undersidan torkat.
9. Skär knäcket i rutor och låt svalna.


RÖRA MED AUBERGINE & PAPRIKA
1 aubergine
1 röd paprika
1,5 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk rostade sesamfrön
salt och peppar
honung
paprikapulver

1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Dela aubergine och paprikan på längden, kärna ur paprikan.
3. Skär skåror i auberginen, pensla med olivolja och krydda med salt, peppar och timjan. Pensla paprikan med olivolja på skinnsidan.
4. Lägg aubergine, paprikan och vitlöksklyftor (med skalet på) i en ugnsfast form och rosta mitt i ugnen ca 25 minuter.
5. Rosta sesamfröna gyllene i en torr stekpanna med litet salt. Ställ åt sidan.
6. Ta bort skalet när grönsakerna svalnat och mixa dem och sesamfröna till en grov puré.
7. Smaka av med ytterligare salt och peppar, honung och paprikapulver.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar