Annons

Annons

Ganska lyxig laxgryta med räkor

Ett va mina mest uppskattade recept! Du väljer själv hur påkostad du gör den. 

Det lyxiga med den här grytan är främst valet av oskalade räkor framför de tråkiga ”pizzaräkorna”. Sen får grytans bas – den hemlagade räkfonden – vem som helst att känna sig som Morberg eller Mannerström. Jag borde såklart ha gått hela vägen i det här receptet med en rejäl skvätt köksvin i fonden och ett kuvert ljuvlig saffran – men så var det trots all en helt vanlig, grå och trist torsdag som detta recept skapades.

Annons

vbl_laxrakgrytan2

Gurkmejan fixar får duga istället för saffran. Men grädden snålar vi inte med! 
Ganska lyxig laxgryta med räkor
4 portioner

250g räkor med skal
300g lax i tärningar
1 shalottenlök
1 knippe dill, stjälkar + resten hackat
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 liter vatten + 2 fiskbuljongtärningar
1 tsk salt
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk malen paprika
1 tsk fiskkrydda
2 morötter
1 palsternacka
6 potatisar
100 g färskost med kräftsmak
1 dl grädde

vbl_laxrakgrytan3

1. Skala räkorna (låt dem tina litet först). Sätt undan räkorna i en skål i kylen. Släng för guds skull inte skalen, för de behövs i nästa moment.
2. Hacka löken grovt. Värm en kastrull och tillsätt smör. Fräs först löken 2 minuter, tillsätt skalen och dillstjälkar -fräs dem i 1 minut, tillsätt tomatpurén och fräs runt ytterligare 1 minut.
3. Häll på vatten. Tillsätt buljongtärningar och kryddor, låt småputtra i 10 minuter.
4. Skala under tiden rotsaker och potatis. Skär dem i tärningar och fräs dem i en gryta med lite smör.
5. Sila räkbuljongen från skal och annat. Tillsätt buljongen i grytan med rotsakerna.
6. Låt rotsaker och buljong puttra i 10 minuter, tillsätt sedan laxen. Låt koka upp.
7. Rör ner färskost och grädde.
8. Låt grytan puttra tills laxen är genomkokt. Smaka av.
9. Rör ner de skalade räkorna och resten av dillen.
 
Servera direkt.
 

Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar