Annons

Annons

Glutenfri potatisgnocchi

I lördags roade jag mig själv med att göra hemgjorda, glutenfria gnocchin. Det är lite pyssligt och passar en sån här dag när middagen faktiskt får ta lite tid.

Ovan ser ni hur jag bakade ut mina.
Obs! Det visade sig vara rätt onödigt att göra mönster i dem eftersom det försvann det mesta under kokningen. Det räcker alltså att platta till dem lite lätt med gaffeln. 

Av de kokta gnocchisarna (osäker på hur dessa små ska uttalas i plural, antagligen inte gnocchisar, haha) gjorde jag en jättegod gnocchipanna med stekt bacon och gottiga, varma körsbärstomater. Sa jag att det var supersmarrigt? 😉 



POTATISGNOCCHI, GRUNDRECEPT
750 g potatis
2 äggulor
60 g smör
1,5 dl majsmjöl
1 dl pofiber
salt
en knivsudd malen muskotnöt

Annons

Till kokning:
3 liter vatten
2 msk salt

1. Skala potatisarna, koka dem mjuka och häll av vattnet.
2. Pressa potatisarna till mos medan de fortfarande är varma. Rör ner smöret så att det smälter.
3. Tillsätt äggulorna, saltet och muskoten.
4. Rör ner majsmjöl och pofiber, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Mängden mjöl kan variera. Degen ska inte vara för klibbig men inte heller för torr. 
5. Dela degen till långa rullar, 2 cm tjocka, och skär rullarna i halv centimeter tjocka bitar.
6. Rulla ihop varje bit till som små bollar och tryck till dem med en gaffel.
7. Koka upp vatten och salt och sjud sedan gnocchisarna, några stycken i taget. När bitarna flyter upp till ytan är de klara. 

GNOCCIPANNA MED BACON & TOMATER

kokt gnocci, halva mängden av grundreceptet ovan*
en bit purjolök, ca 10 cm
en ask (250g) körsbärstomater
1 förpackning tärnat bacon
färsk basilika
ca 100g parmesanost
olivolja till stekning

*gnoccin som lämnat över kan du steka upp en annan dag eller frysa in till senare behov.

1. Dela och skölj purjon noga, strimla den fint.
2. Dela tomaterna.
3. Hetta upp en stekpanna och bryn baconet i den. Skrapa över det brynta baconet i en värmetålig skål med ett hushållspapper i botten.
4. Tillsätt lite olivolja i stekpannan och stek gnocchin gyllene i olivoljan.
5. Tillsätt purjolök och tomater och låt fräsa med några minuter. Blanda ner bacon.
Avsluta med färsk basilika och ett generöst lager riven parmesanost.
 

 


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar