Annons

Annons

Glutenfria frallor med valnötter och fikon

Fikon i kaffe? Så konstigt brödrecept! tyckte en av mina kursdeltagare en gång. Men goda.

fikon_valnotssbrod1

GLUTENFRIA FRALLOR MED VALNÖTTER & FIKON
8-10 st

6 st fikon + 1 dl kaffe
4 dl ljummet vatten eller mjölk
25g jäst
2 tsk salt
0,5 dl kokosolja, smält
1 tsk brödkryddor
1 dl psylliumfröskal*
1 dl mörk sirap
4 dl havremjöl (av ren havre)
3 dl fullkornsrismjöl
1 dl potatismjöl
en näve grovt hackade valnötter

*grovriven husk, halvera mängden om du använder pulver

Skär av de hårda skaften på fikonen och skär i bitar.

Annons

Lägg dem i en skål och häll på varmt kaffe.

Mät upp vatten i en bunke och smula ner jästen. Tillsätt salt, olja, kryddor, psyllium och sirap. Rör om väl. Tillsätt havremjöl, rismjöl, potatismjöl och nötter. Rör ner fikonen och kaffet. Degen är först väldigt lös, men sväller under jäsningen.

Låt degen vila under en bakduk i en halvtimme. Du kan gärna röra om nu och då.

Utbakning: Ta en skärbräda och häll ut en hög med rismjöl på den. Klicka ut 2 rejäla matskedar av degen ovanpå mjölet (det blir 1 fralla). Rulla runt degen i mjölet, knåda lite lätt och forma degen till en boll. Lägg den på en bakplåt med bakplåtspapper. Upprepa proceduren tills hela degen är utbakad. Bröden borde hålla formen på plåten, börjar de säcka ihop allt för mycket kan du behöva arbeta in mer mjöl.

Grädda bröden i 200 C i ca 20 minuter.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar