Annons

Annons

Glutenfritt lantbröd med durramjöl – steg för steg

Hej på er och glad måndag!

lantbröd6_blogg

Annons

Nu har jag äntligen invigt mitt plastiga, gula, lilla vrålåk till hushållsassistent med att knåda ihop ett glutenfritt lantbröd med durramjöl. Idag tänkte jag bjuda er på receptet!

lantbröd5_blogg

Börja med att smula ner 25 g jäst i 6 dl fingerljum mjölk. Om du vill kan du ta kall mjölk och kalljäsa degen i kylen över natten (det blir oftast bäst resultat), men jag hade bråttom idag och ville baka direkt.

lantbröd7_blogg

Rör om så att jästen löser sig i mjölken. Tillsätt därefter 0,5 dl olivolja, 2 msk farinsocker och 2 tsk salt. Rör ner 40 g psylliumfröskal (ca 1 dl) och rör om ordentligt. Tillsätt sedan 50 g hirsflingor, 200 g durramjöl och 100g tapiokastärkelse och börja knåda degen (i maskin eller för hand). När de torra ingredienserna blandats någorlunda kläcker du ner ett ägg och fortsätter röra om.

Knåda degen tills alla ingredienser är väl blandade, ca 5 minuter. Lägg sedan degen att jäsa på ett mysigt ställe i 30 minuter. Då den jäst ser den ut som på bilden nedan.

lantbröd4_blogg

När degen jäst klart så stjälper du upp den på ett mjölat bakbord och knådar in mera durramjöl i degen samtidigt som du formar den med dina händer. Jag brukar baka in åtminstone 0,5 dl extra mjöl i degen i det här steget.

lantbröd3_blogg

Lägg ugnen på 250 C. Forma degen till ett bröd och lägg det på en bakplåt. Snitta det om du vill och strö på durramjöl på toppen som jag gjort på bilden nedan.

lantbröd2_blogg

Grädda brödet på hög värme i 20 minuter, du borde då ha fått en fin yta på brödet redan. Sänk värmen till 175 och fortsätt grädda i ytterligare 20 minuter.

lantbröd1_blogg

Så här såg mitt bröd ut då det var klart! Högt och vackert! Jag är dock ledsen att behöva berätta det här för er, men skenet bedrar. Brödet kommer att sjunka ihop en aning efter gräddningen.

lantbröd_blogg8

Då ser det ut så här! Det är viktigt att låta brödet svalna helt innan man skär upp det.

Det här är ett enkelt recept som du kan piffa till om du vill med kryddor och annat gott. Det går också att baka till baguetter och frallor.

 


7 kommentarerAnnons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar