Annons

Annons

Glutenfritt morotsbröd i långpanna

På den tiden då jag inte åt glutenfritt så var morotsrutor det godaste brödet jag visste. Det är något med morot som blir så otroligt gott i bröddeg! I kakor också, för den delen…

Nu har jag hittat på ett glutenfritt morotsbröd som stillar mitt begär. Låt mig presentera; direkt från provköket: glutenfritt morotsbröd i långpanna.

morotsrutor4

Annons

GLUTENFRITT MOROTSBRÖD I LÅNGPANNA

25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk flytande honung
2 tsk havssalt
1 tsk torkad timjan
1 dl turkisk yoghurt
1 dl glutenfria havreflingor eller boveteflingor
0,5 dl chiafrön
1 msk psylliumpulver (fiberhusk) eller 0,5 dl psylliumfröskal
100g rismjöl
100g bovetemjöl100g glutenfritt havremjöl
2 morötter, skalade och fint rivna
1 ägg

Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt honung, salt och timjan. Rör ner yoghurten. Tillsätt havreflingor, chiafrön och psyllium och rör om ordentligt. Mät upp mjölerna och arbeta ner dem i degen. Tillsätt morötterna och eventuell morotssaft som kommit från rivningen. Rör till sist ner ägget och blanda om degen ordentligt.

Ställ degen att jäsa på ett varmt ställe i en halvtimme. Ta fram en bakplåt och lägg ett bakplåtspapper i bottnen. Stjälp upp degen på plåten och pudra över rejält med mjöl så att degen går att trycka ut med fingrarna. Tryck ut degen jämnt i plåten och skär rutor i degen. Lägg på en bakduk och låt degen jäsa ytterligare en kvart.

Värm ugnen till 200 C och ställ in plåten i mitten av ugnen. Grädda brödet i ca 20 minuter beroende på ugn. Brödet är väldigt saftigt så det blir inte torrt av att gå för länge i ugnen.

morotsrutor1

Låt brödet svalna helt innan du bryter det i bitar.

Hoppas ni tycker om receptet <3


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar