Annons

Annons

Gravad lax med julsmak

Julen till ära har jag gravat lax lite annorlunda än vanligt,
sockret har bytts ut till brunt socker (eller rörsocker…
vad ska man kalla det egentligen?) och med i lagen har
jag tillsatt apelsinskal och en kanelstång.

Jag hade jättegärna velat ha med stjärnanis också men det var ju
slut i affären – stor åtgång så här före jul antar jag.

Annons

Men det blev
ju bra ändå. Jag föredrar att grava forell framför lax,
men det är bara smaksak.

Här är receptet!



Gravad lax med julsmak

150 g rörsocker
300 g flingsalt
skal av 3 apelsiner
2 st stjärnanis
1 kanelstång
500 g laxfilé av mittenbiten

Ta bort skinnet från laxbiten, dra bort benen ur filén med en pincett.
Rör ihop socker, salt, apelsinskal, stjärnanis och kanelstång i en skål.
Häll över laxen. Täck med plastfolie och låt laxen dra i kylskåp i 24 h.
Ta fram laxen och torka av saltblandningen.  Låt torka i en timme.
Skär upp i tunna skivor och lägg upp på ett fat.


1 kommentar



Annons


Annons

Senaste från Året Runt