Annons

Annons

Hemlagad kryddsnaps

Som ni kanske såg i dagens tidning, där mina recept fanns med, så har jag experimenterat med att göra egen snaps med rabarber. Tänkte att ni bloggläsare också skulle få ta del av receptet, samt några tips på hur du gör egen snaps överlag.

En hemgjord snaps är en fin present att ge bort. Dekorera flaskan med en hemgjord etikett och ett vackert snöre.

Annons

snaps3

 

MIDSOMMASNAPS MED RABARBER & VANILJ

1/5 hemlagad rabarbersaft, koncentrerad och milt sötad
4/5 okryddat brännvin, högst 40% alkoholhalt
en vaniljstång, delad
1 msk rivet citronskal, i långa remsor med zestjärn

  1. Ta en ren flaska.
  2.  Häll i rabarbersaft och fyll på med brännvin.
  3. Lägg ner vaniljstången i flaskan, samt citronskalet
  4. Låt snapsen dra i minst en dag, gärna längre.
  5. Servera kyld.

 

FIXA EGEN KRYDDSNAPS – TIPS

Det ska vara roligt att prova sig fram. Var inte rädd att göra fel eller misslyckas. Använd dina favoritkryddor! Det tacksamma (och något sorgliga givetvis) är att snapsen ändå kommer att gå åt oavsett hur den smakar… 😉

Använd inte starkt brännvin med högre alkoholhalt än 40 procent, i starkare brännvin utvecklas inte kryddorna


Börja alltid med att försöka bilda dig en uppfattning om vilken smak du vill få fram i snapsen. Ska den vara besk, fruktig, syrlig eller frisk? Matcha med rätt ingredienser.

Om du kryddar med färska fruktskal: tänk på att de kan få bittra smaktoner om de får stå längre än tre veckor

Färska kryddor, bär och frukt utvecklas länge, var på din vakt så att inte snapsen blir bitter.

Blir snapsen för stark i smaken, använd den som essens för att smaksätta en ny sats

Söta försiktigt! Socker är en smakbärare som både förstärker andra smaker och binder ihop dem. Du kan söta din snaps med sockerlag eller honung, men tänk på att frukter och bär innehåller egen sötma. De kan dra helt utan socker och ger en fräsch och frisk smak till snapsen.

Var försiktig med dominanta kryddor som stjärnanis och anis. De fortsätter att utvecklas i flaskan och tar lätt överhanden. Därför är det viktigt att sila bort kryddorna när man är nöjd med snapsen

Snaps ska serveras kall men inte frusen eller i frostade glas. En iskall snaps smakar inte så mycket


4 kommentarer



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar