Annons

Annons

Kardemummakaka med lingon-vitchokladfluff

Gammaldags kardemummakaka blir en riktigt modern kaka bakad på naturligt glutenfria mjölsorter istället för vetemjöl. Som grädden på moset har jag toppat skapelsen med barnsligt god vitchoklad-fluff och syrliga lingon.

Vet du vad ”fluff” är? Är du en tårtbakningsnörd som mig har du garanterat stött på begreppet i något recept. Fluff går att göra på nästan vilket godis som helst; allt du behöver göra är att smälta ned godiset i varm grädde och sedan kyler du ned massan över natten i kylen. Följande dag är det bara att vispa upp gräddblandningen och vips har du en god mousse/kräm att fylla en tårta med eller bre ovanpå en kaka.

Annons

Denna gång valde jag att använda vitchoklad eftersom jag tänkte att det skulle passa bra med lingon. Det gjorde det också 😉

Vitchokladfluff med lingon

3 dl vispgrädde
150 g vitchoklad i bitar
100g frysta lingon

  1. Hetta upp grädden i en kastrull; låt ej koka!
  2. Tillsätt chokladen och rör tills det smält.
  3. Tillsätt lingon och rör om
  4. Låt stå i kylen i minst 12h, gärna över natten.
  5. Ta ut skålen ur kylen och vispa upp lingon-chokladgrädden med elvisp tills önskad konsistens.

Kardemummakaka, naturligt glutenfri
150g smör, rumstempererat
1,5 dl socker
2 ägg
2 dl turkisk yoghurt
2 dl mandelmjöl
1 dl teffmjöl
1 dl majsstärkelse eller potatismjöl
1 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

  1. Rör mjukt smör och socker fluffigt med elvisp
  2. Tillsätt äggen och fortsätt vispa tills du fått en luftig smet
  3. Rör ner yoghurten.
  4. Blanda alla torra ingredienser; mjölsorter, psyllium, kryddor och bakpulver i en skål.
  5. Vänd ner torra ingredienserna i äggsmeten, litet i sänder.
  6. Häll upp smeten i en kakform (20 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper i bottnen.
  7. Grädda kakan i 200 C, 30 minuter.
  8. Låt kakan svalna, lossa den sedan försiktigt från formen och bred på chokladfluffet,

Det rosa pulvret ovanpå kakan är hallonpulver. Alltså torkade, mixade hallon som finns att köpas här och där. Det ultimata hade givetvis varit lingonpulver; men jag hade inget hemma för tillfället 🙂 .


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar