Annons

Annons

Kickstarta veckan med min totally vegan matcha vanilla latte

Känner mig extra trögstartad denna måndag så denna gröna energi-kick till dryck, matcha te, får inleda veckans bloggande.

Alla är överens om att det här är rena rama hälsan på burk. Åsikterna kring huruvida detta är så otroligt välsmakande som det påstås går dock isär. Personligen tycker jag att det är varken äckligt eller gott. Det är roligt att svepa i sig nån gång ibland för den goda sakens skull men inte är det någon daglig rutin precis.

Än så länge har jag bara testat att dricka det. Jag har ännu ogjort att testa matcha-pulvret som grön färgboost i glass, smoothies, bakverk och desserter. Den lilla gröna burken får med andra ord byta plats från téhyllan till kryddskåpet.  Det kommer att passa fint som smaksättare i mina recept i januari-februari. Jag behöver så mycket extra påslag av klorofyll i mitt liv som jag bara kan. Vill inte vara i vinterdvala längre. Vill vakna, leva, blomstra! Har aldrig längtat så mycket efter våren som nu.

Du kan dricka matcha rätt och slätt som det är, du bara rör ner tépulvret i 60-70 grader varmt vatten tills önskad konsistens och styrka. Men det trendigaste sättet att dricka matchaté  är nog ändå med skummad mjölk – en så kallad matcha latte. Jag tror att många nog finner matchan mer lättdrucken utspädd med en massa mjölk (och lite socker)… Hehe. Jag också. Dessutom producerar denna kombo min absoluta favoritfärg. En nyans av grön som jag tyvärr inte vet namnet på. 😉 MATCHA LATTE GRÖN!

Jag har hursomhelst varit ”extra mycket hipster” nu och gjort en variant med varm kokosmjölk och äkta vanilj som alltså är totally vegan och faktiskt riktigt god. Testa gärna!

MALINS MATCHA LATTE MED VANILJ & KOKOSMJÖLK

0,5 dl hett vatten (60-70 C)
1 tsk matchapulver
2 dl kokosmjölk
1 tsk äkta vaniljsocker

1. Hetta upp kokosmjölken under vispning i en liten kastrull på medelvärme. Smaksätt mjölken med vanilj.
2. Häll upp vattnet i en mugg och tillsätt matchapulvret. Vispa i en upp-och-ned-rörelse tills konsistensen tjocknar.
3. Häll kokosmjölken i matchablandningen och rör om. Avnjut direkt.

Annons

Matcha är ett koncentrerat grönt té i pulverform och består av ångade, torkade och finmalda téblad. Till skillnad från vanligt grönt té som får sjuda en stund i tekoppen löses hela tébladet upp i vattnet. Därav den tilltalande gröna färgen och intensiva smaken.

Matcha té är känt för att vara både lugnande och uppiggande och räknas som ett så kallt superfood – fullproppat med antioxidanter, klorofyll, fibrer, vitaminer och mineraler. Matcha innehåller koffein, men inte lika mycket som kaffe.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar