Annons

Annons

Lemon ricotta cake – naturligt glutenfri

 
Den här glutenfria citronkakan med ricottaost i smeten var en av de första kakorna jag bakade efter att jag slutade äta gluten sommaren 2014. Den är fortfarande en favorit!
 
 
Om du vill kan du trycka ned späda stjälkar av rabarber i smeten innan du gräddar, eller varför inte skivade jordgubbar.
Obs, använd helst färska jordgubbar! Frysta bär väter kakan onödigt mycket har jag märkt…
 

LEMON RICOTTA CAKE
glutenfri

120 g smör, rumstempererat
150 g + 100 g socker
0,5 tsk vaniljpulver
rivet skal av 1 citron
4 ägg, separerade i gulor och vitor
100 g rismjöl
100 g kokosmjöl
50 g mandelmjöl
300 g ricottaost
mandelflagor och florsocker, till dekorering
 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 170 C. 
  2. Vispa smör, 150 g socker, vaniljpulver och citronskal ljust och krämigt med elvisp eller i assistent.
  3. Vispa ned en äggula i taget i smeten. Var noga med att skrapa ned smet från skålens insida så att allt blandas.
  4. Blanda rismjöl, kokosmjöl och mandelmjöl. Vänd försiktigt ned mjölblandningen i äggsmeten, litet i taget, med en slickepott. Vänd ned ricottaosten på samma sätt.
  5. Vispa äggvitorna fluffiga i en annan bunke. Tillsätt 100 g socker och fortsätt vispa till en fast och glansig maräng.
  6. Vänd försiktigt ned äggvitorna i kaksmeten, en tredjedel åt gången.
  7. Häll smeten i en kakform med bakplåtspapper i botten och jämna till ytan med en kniv.
  8. Strö över mandeln.
  9. Grädda kakan 45 minuter tills den blivit fast och fått fin färg.
  10. Låt svalna och lossa den sedan ur formen.
    Annons

    Dutta över florsocker med en tésil.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar