Annons

Annons

Lyckas med chiapuddingen

Läbbig konsistens och intetsägande smak? Nej, alla är inte kompis med chiapuddingen. Men låt mig hjälpa! I dagens inlägg delar jag med mig av mitt bästa grundrecept och tipsar om olika sätt att variera det.

Jag kan gott förstå varför en del av er inte diggar konsistensen på chiapudding. I de flesta recept uppmuntras man att ha i så mycket chiafrön att vätskan totalt absorberas. Det resulterar i en pudding som (enligt mig) mest för tankarna till en skål med grodyngel och inte en god frukost.

Annons

Mitt bästa råd för godare chiapudding är att minska litet på fröna för en lösare, krämigare konsistens samt att blanda fröna med en vätska med egen karaktär; som fyllig kokosmjölk. Om du tycker puddingen blir för gräddig och tjock med kokosmjölk kan du späda ut kokosmjölken med vatten innan. Viktigt är hursomhelst att göra puddingen på en ”mjölk” som du själv gillar. Det säger sig självt att om du exempelvis inte gillar mandelmjölk som dryck (skulle aldrig dricka ett glas av det till maten) kommer du inte att gilla chiapudding gjord på mandelmjölk heller. Inget magiskt med smaken händer över natten, chiafrön smakar som bekant inget alls…

Mitt grundrecept nedan blir en fyllig och krämig chiapudding med vaniljsmak. Du kan äta puddingen som den är och toppa med bär eller frukt för smakbrytningens skull.

Chiapudding, grundrecept

2 portioner
1. Ta en burk kokosmjölk (400 ml).
2. Öppna burken , rör om och häll ut innehållet i en skål.
3. Rör ner 4 matskedar chiafrön.
4. Smaksätt med 0,5 tsk vaniljpulver.
5. Häll upp blandningen i två glasburkar, lägg på locket.
6. Låt stå i kylen över natten.
7. Ät som sådan eller toppa med bär/frukt/sylt.

Men går inte receptet ovan hem hos dig så har jag ännu några trix som du kan testa. Jag själv brukar nämligen pulsa ihop min pudding med stavmixer eller mixa i blender. Det är verkligen ett supertips för dig som avskyr konsistensen för då går chiafröna sönder och slutresultatet blir mera ”mousse” än grodyngel.

Speciellt bra blir det med mixern om du slänger med en näve jordgubbar (eller andra bär). Då blir det superfräsch jordgubbsmousse av det hela och det tackar man väl inte nej till…

Andra smaksättningar som du kan testa

– avokado och kakao
– kaffe
– olika nötsmör
– ”nutella”; alltså hasselnötsmör + kakao
– mango eller passionsfrukt
– matchapulver
– citrus

Lycka till! 🙂

 


KommenteraAnnons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar