Annons

Annons

Malins pepparkakscheesecake

Fransk cheesecake och mjuk pepparkaka möts i denna ljuvliga, gräddiga, kanelpudrade skapelse. Kakan, som är naturligt glutenfri, vilar på en botten av nötter och smör som efter gräddningen fått en extra julig smak av knäck! Ja, det är verkligen så gott som det låter. Testa själv!

Ja, jag är faktiskt så nöjd med det här receptet att jag döpt det efter mig själv. Hoppas att ni också ska bli lika förtjusta!
Obs! Hugg inte in på kakan direkt efter gräddningen. Både bottnen och fyllningen behöver få samla sig över natten i kylskåpet för att komma till sin rätt.

Annons

Fransk cheesecake innehåller ofta mer grädde och ägg än den amerikanska varianten och konsistensen blir därför också krämigare. Jag tycker faktiskt det blir godare också! Men vill du göra en fastare variant än min rekommenderar jag t.ex Leilas klassiska recept på New York Cheesecake som du smaksätter enligt min modell. Du kan också göra en helt vanlig kexbotten av digestivekex eller pepparkakor.

Malins pepparkakscheesecake

KNÄCKIG NÖTBOTTEN:
200 g caschewnötter eller macadamianötter
100 g florsocker
1 krm salt
1 tsk kanel
100 g smält smör

Sätt ugnen på 175 C.
Mixa nötter, florsocker, salt och kanel i matberedare till en smulig massa.
Tillsätt smöret under omrörning. Tryck ut bottnen i en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper i bottnen.
Grädda bottnen i 15 minuter och låt svalna.

PEPPARKAKSCHEESECAKESMET
600 g naturell färskost (jag använde philadelphia)
200 g strösocker
5 dl vispgrädde (riktig grädde, inget fusk)
5 ägg
1 dl muscovadosirap (eller annan mörk sirap)
1 dl majsstärkelse (jag använde maizena)
3 tsk pepparkakskrydda

Sätt ugnen på 175 C.
Rör färskost och socker krämigt med elvisp. Vispa ner grädden och sedan äggen, ett i sänder.
Tillsätt sirap, majsstärkelse och pepparkakskrydda och rör om väl.
Häll smeten ovanpå nötbottnen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Öppna luckan var 10: e minut för att undvika att kakan spricker i mitten.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
Kyl kakan över natten i kylskåpet innan du skär upp den i snygga bitar.

 


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar