Annons

Annons

Mjölfri chokladkolakaka

Den här kakan är speciell på många vis. För det första är kakbottnen inte bara glutenfri utan helt och hållet mjölfri. För det andra så dekoreras den med inte bara ett lager glasyr utan två! Först chokladganache, sen kolasås.  ( Om du vill kan du också fylla kakan med litet av kolaglasyren eller varför inte en syrlig hallonsylt som smakbrytning. )

För det tredje så är kakan sablars god också. 😉 Jag brukar servera den med vaniljglass.

Som ni kan se på bilden så har jag delat min kakbotten i två lager, därav den tydliga skarven. Om jag hade haft mer tid att vänta och låta glasyrerna svalna tillräckligt så hade det varit enklare att få en rak och fin kant på tårtan. Men men… den är ganska fin så här också med glasyr som väller över kanterna precis som prinsessans klänning.

nathaliekaka1

Annons

Jag rekommenderar ändå att du tar god tid på dig och låter både kakan och glasyrerna svalna innan du monterar ihop alltsammans, annars smälter glasyrerna ihop och rinner av kakan. Det vill vi ju inte. Men skulle det hända så är det bara att skopa upp alltsammans igen… 

 

MALINS CHOKLADKOLAKAKA

Kaka:
2,5 dl mörk choklad, hackad
100g smör
1,5 dl socker
en nypa salt
2 tsk snabbkaffe
1 tsk vaniljextrakt
3 ägg
1 dl kakao

Ganache:
2,5 dl mörk choklad, hackad
1 dl grädde

Kola:
0,5 dl farinsocker
3 msk smör
1 msk mjölk
Kaka:
1. Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull på spisen.
2. Häll chokladen i skål. Rör ned socker, salt, kaffepulver och vanilj.
3. Tillsätt äggen, ett i sänder och sikta till sist ner kakaon.
4. Rör bara så mycket att smeten nätt och jämnt blandats.
5. Häll smeten i en springform med bakplåtspapper i botten, jag har använt en mindre springform; 20 cm i diameter.
6. Grädda kakan på 200 C i ca 25 minuter. Låt svalna och lossa sedan från formen.

Ganache:
1. Värm grädden i en kastrull.
2. Stäng av värmen och rör ner chokladen. Låt stå i några minuter och rör sedan om så att chokladen smälter helt.
3. Skeda ganachen över chokladkakan.

Kola:
1. Värm socker, smör och mjölk i en kastrull under omröring. Då kolan börjar koka – stäng av värmen och ta kastrullen från spisen.
2. Låt kolan svalna något och häll den sedan som sista lager på chokladkakan.

Servera med glass.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar