Annons

Annons

Morotsscones

Varför krångla till det med att göra glutenfritt bröd när en kan göra scones? slog det mig. Sagt och gjort. Det blev morotsscones. Här kommer receptet!

GLUTENFRIA MOROTSSCONES

1 dl havregryn (rent havre)
1 dl glutenfri mjölblanding*
1 msk psylliumfröskal
0,5 dl fibrex eller motsvarande produkt
0,5 dl linfrön
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50g kokosolja, kallpressad och ekologisk
2 dl mjölk
4 dl grovrivna morötter (ca 2 st)

*köp färdig eller blanda själv, kör just nu med en blandning för brödbakning på 70% mjöl (fullkornsris, sojamjöl, ljust rismjöl) och 30% stärkelser (majsstärkelse, potatisstärkelse).

Blanda havregryn, mjöl, psyllium, fibrex, linfrön, bakpuvler och salt i en skål.

Annons

Arbeta in kokosoljan med händerna eller en slev. Späd med mjölken och blanda till sist ned morötterna till en kladdig smet. Ta kallt vatten på händerna och forma smeten till 6-8 st platta bullar på en bakplåt. Grädda i 225 C ca 10-12 minuter tills de fått fin färg och är lite knapriga i kanterna.

När sconesen är nygräddade kan de vara lite degiga i konsistensen – men de tar ihop när de svalnar. Så är det ju med det mesta glutenfritt – de ska stå och vila helst till nästa dag innan en hugger in! Stört omöjligt när det doftar nygräddat i hela köket och magen kurrar… gör någon ”bulle” lite plattare som du kan hugga in direkt på och låt resten av sconesen vila, är mitt tips. 

1 kommentar



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar