Annons

Annons

Naturligt glutenfri morotskaka med mascarponegrädde

Jag älskar morotskaka! Självklart har jag utvecklat flera naturligt glutenfria varianter av den redan... Denna gång har jag smaksatt smeten med apelsinmarmelad och ovanpå den färdiga kakan har jag brett ut ljuvlig len mascarponegrädde.

Morotskaka är något jag bakar väldigt ofta. Det är lugnt sagt en av mina absoluta favoritkakor! Men, jag har inget standardrecept som jag alltid gör – jag varierar mig hela tiden!
Ni kommer med stor sannolikhet att få se många olika varianter framöver, till exempel till jul vill jag gärna ha russin, pepparkakskryddor, pomerans och rivet äpple i smeten. Det blir många ingredienser  – men det är det värt! Jag kallar den, rustika varianten, engelsk morotskaka. Men det receptet ska ni få i ett senare inlägg! 🙂

Annons

Denna gång hade jag smör i smeten istället för olja, och på slutet hade jag i lite apelsinmarmelad. Det blev hur gott som helst. Glasyren gjorde jag också annorlunda; det blev mascarponegrädde som jag allt som oftast gör nuförtiden. Det går ju så himla snabbt och smidigt och passar till så mycket… som dessert, som fyllning i tårtor. Och tydligen, på morotskaka.

Naturligt glutenfri morotskaka med mascarponegrädde

4 ägg
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
200 g glutenfria mjölsorter*
0,5 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk psylliumpulver (fiberhusk)
0,5 tsk vaniljpulver
100 g smält smör
0,5 dl apelsinmarmelad
3 morötter, fint rivna

*jag använde
100 g majsstärkelse
50 g mandelmjöl
50 g pofiber

 

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
3. Blanda alla torra ingredienser; mjölsorter, kryddor, bakpulver i en skål.
4. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten litet i sänder.
5. Rör ner morötter, smält smör och apelsinmarmelad.
6. Häll upp smeten i en springform med bakplåtspapper i botten (jag använde en form med diametern 20 cm).
7. Grädda kakan i ca 25 minuter, beroende på form. Kolla att kakan är färdiggräddad med en trästicka innan du tar ut den.
8. Ta kakan ur formen och låt den svalna helt.
9. Dekorera med klassisk färskostglasyr eller med min enkla mascarponevariant nedan…

 

MASCARPONEGRÄDDE
1 förpackning mascarponeost (250 g)
1 dl florsocker
1 dl grädde (äkta vara)

Rör mascarponeost och florsocker krämigt med elvisp.
Tillsätt grädden och fortsätt vispa alltsammans till krämig konsistens.
Smaksätt med vaniljpulver, citronzest eller låt vara som den är.
Bred ut över kakan.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar