Annons

Annons

Naturligt glutenfria örtbaguetter

Det ska vara enkelt att baka glutenfritt bröd, tycker jag! Vad sägs om nybakade, örtdoftande baguetter? Naturligt glutenfria, givetvis. Testa mitt recept och svira ihop rustika baguetter på nolltid. Degen är enkel att röra ihop och räcker till två bröd.

Trevlig lördag på er! Hoppas ni har en bra dag.
Själv är jag helt slut efter att bl.a ha dragit demonstrationer i glutenfri bakning två dagar i rad. Men i morse, när jag plockade upp alla mjölpåsar och dylikt som jag haft med mig på kursen, blev jag ändå lite sugen på att baka något åt mig själv som ”helg-gott”. 🙂

Annons

Det blev riktiga helgbröd – baguetter! Jag smaksatte degen med torkade örter och havssalt.

Jag föredrar att rosta skivorna – eller så steker jag dem riktigt knapriga i olivolja som tilltugg till kvällen.
Testa också gärna att göra crostini av dem! Pensla skivorna med olja, krydda och rosta dem i ugnen.

 

NATURLIGT GLUTENFRIA ÖRTBAGUETTER

2 st

Torra ingredienser:
1 pkt torrjäst (11 g)
1 dl boveteflingor
0,5 dl pofiber
2 dl durramjöl
1 dl majsmjöl
0,5 dl potatismjöl
2 msk psylliumpulver (jag använde fiberhusk)
1 tsk havssalt
1 tsk socker
2 tsk torkade örter (ex. dill, timjan, rosmarin)

Degspad:
5 dl mjölk eller vatten, 40 C
0,5 dl olivolja
2 ägg

+ mjöl till utbakning, välj själv vilken sort

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  2. Värm degspadets vätska till 40 grader.
  3. Blanda ner oljan i vätskan och häll spadet över de torra ingredienserna, litet i taget, medan du arbetar degen med raska tag (för hand eller i maskin).Ps. Om du arbetar degen för hand rekommenderar jag att du blandar bokstavligen med händerna och inte med en slev.
  4. Tillsätt äggen och fortsätt knåda degen tills den blivit smidig.
  5. Strö litet mjöl över degen och låt den vila i bunken under bakduk i en halvtimme.
  6. Stjälp upp degen på rikligt mjölat bakbord. Räkna med att knåda in ytterligare 1-2 dl mjöl i degen.
  7. Knåda degen smidig, ta mer mjöl om den är kladdig!
  8. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Lägg bröden på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa på plåten så länge ugnen värms.
  11. När ugnen är varm; strö litet mjöl över bröden och snitta dem vackert med en vass kniv.
  12. Grädda bröden i 20 minuter, tills de fått fin färg.

 


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar