Annons

Annons

Polentakaka med apelsin

Om du gillar mandelkakor är det här något för dig; en alldeles ljuvlig kaka dränkt i apelsinsirap. Polentakakan med sirap är en klassiker som uppkommit från två olika kök; det italienska och det brittiska. De torra, hårda polentagrynen har mjukats upp med smör och sitrussaft och resultatet är helt gudomligt! Det bästa av allt; den är naturligt glutenfri!

POLENTAKAKA MED APELSIN

250 g smör, rumstempererat
250 g socker
4 ägg
150 g polenta
150 g mandelmjöl
2 tsk bakpulver
skal av 1 apelsin
saft av 2 apelsiner

Apelsinsirap:
1 dl apelsinsaft
1 dl florsocker

Annons

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Vispa smör och socker pösigt.
3. Knäck äggen i en separat skål och vispa ner dem i smör-sockerblandningen, ett i sänder.
4. Mät upp polenta, mandelmjöl och bakpulver i en skål.
5. Riv skalet av en apelsin (fint), pressa ur saften ur den samt ytterligare en apelsin.
Obs! Lägg undan 1 dl av apelsinsaften till apelsinsirapen.
6. Rör ner torra ingredienserna och apelsinsaften växelvis i kaksmeten. Vänd till sist ner apelsinskal.
7. Häll smeten i en smord kakform med löstagbar kant (24 cm diameter). Grädda i 40 minuter.
8. Under tiden; gör apelsinsirap: koka upp apelsinsaft och florsocker i en liten kastrull. Låt småputtra i några minuter innan du tar kastrullen av värmen och låter sirapen svalna.
9. När kakan gräddats klart, lossa den från formen och för över den på ett fat.

10. Stick små hål i kakan med en trästicka och häll över apelsinsirapen. Låt alltsammans safta sig en stund innan servering.


Servera kakan med en klick grädde eller glass.


Kommentera



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar