Annons

Annons

Råa svartvinbärsbakelser utan mjöl, tillsatt socker och mjölkprodukter

Idag tänkte jag dela med mig av ett recept från ett av mina favoritcaféer i min hemstad Vasa; Café Raawka. Det är inget uttalat glutenfritt café; men eftersom råa bakverk sällan görs på mjöl är det i praktiken ändå det.  Jag hittar med andra ord mycket på menyn att äta! Värre är det för en nötallergiker, men man kan inte göra alla nöjda.

Annons

Jag frågade ägaren Maria om hon kunde tänka sig att vara med i min kokbok (naturligt glutenfritt, förlaget) och de ville hon! Hon ställde upp med ett recept på alldeles ljuvliga svartvinbärstårtor som hon hade i disken den dagen.

Nu, så här ett år senare, tycker jag att det hög tid att låta  receptet spridas för vinden på internet också.
Varsågoda! Dela loss!


RECEPT:
Raw svartvinbärstårtor
10 st små bakelser eller 1 kaka

Botten:
3 dl Mandel
10 st Dadlar
1 tsk Ceylon Kanel
En nypa salt

Fyllningen:
3 dl svartavinbär
5 dl cashewnötter
1 dl kokosolja
0,5 dl agavesirap
En nypa salt
2 dl vatten

1. Gör bottnen: Mixa först ihop mandel fint i en matberedare, tillsätt dadlarna, kanel och salt. Mixa ihop till en tjock kladdig smet, lägg i fler dadlar om det verkar för torrt.
2. Tryck ut bottnen i en form med löstagbar kant (tårta), eller i små silikonformar (bakelser). Ställ åt sidan.
3. Fyllning: Mixa ihop allt i en effektiv blender, tillsätt mera vatten om smeten är för tjock, mer svarta vinbär om du vill ha den syrligare osv.
4. Häll över smeten i formen/miniformarna.
5. Frys kakan i ca fyra timmar eller över natten, ta fram den ca en timme före servering.

Tips! Gör extra fyllning som får stelna i en spritspåse över natten!


2 kommentarer



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar