Annons

Annons

Snabba chokladmuffins utan mjöl och socker

Mini-muffins är otroligt tacksamma att baka av flera orsaker, men speciellt när man vill baka utan mjöl och socker (som är temat nu i januari för mig). Jag behöver till exempel inte bekymra mig lika mycket för att kakan ska smula sönder då jag fördelar smeten på små kompakta muffins istället för en hel, stor kakform. Jag tycker också om att de blir små mumsbitar av det hela som räcker till fler personer (eller fler kaffestunder).

Annons

Dessa muffins är verkligen superenkla att baka och bakningen kräver inte särskilt mycket tid heller. Det är bara att pulsa samman alla ingredienser i en hushållsmixer med bred botten (cutter) eller i en skål med en stavmixer och skopa upp smeten i formarna. Grädda 5-8 minuter och sen är de de klara!

Tips 1: Om lite sötma är OK så söta gärna smeten med honung. Du kan också söta med agavesirap, björksocker eller annan sockerersättning som du gillar. Välj också en choklad som känns bäst för dina behov. Själv använder jag helt vanlig mörk choklad med hög kakaohalt och tycker att det är helt OK, det behöver inte vara nolltolerans sockermässigt för mig, men för receptets logik skrev jag sockerfri choklad.

Tips 2: Gillar du inte jordnötssmör så använd ett annat nötsmör; hasselnötsmör till exempel.

Hoppas ni tycker om muffinsen 🙂

 

MJÖLFRIA & SOCKERFRIA MINIMUFFINS 
1 banan
1 ägg
1,5 dl jordnötssmör
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk bikarbonat
2 msk kakao
2 msk varmt kaffe
ca 4 msk hackad choklad (sockerfri)

1. I en mixer; pulsa ihop banan, ägg, jordnötssmör, vaniljpulver, bikarbonat, kakao och kaffe. Söta smeten med valfri metod (eller inte alls).
2. Vänd ned chokladen i smeten (mixa inte).
3. Fördela smeten i en väl smord minimuffinplåt eller alternativt riktigt stadiga mini-pappersformar.
4. Grädda muffinsen i 200 C ca 5-8 minuter. Låt svalna innan du försiktigt lossar muffinsen ur formen.

 


1 kommentar


 


Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar