Annons

Annons

Vegansk chokladkaka med kaffe och konjak

Åh, den här kakan är en riktig 10-poängare. Hör på det här: Den är glutenfri, mjölkfri, äggfri men absolut inte fri från kaffe och konjak. 🙂

Kommer att tänka på uttrycket ”sipsikaljavegaanit” som det pratas om här i Finland. På svenska betyder chips-och-öl-veganer, månne det finns någon liknande rörelse i Sverige också med ett lika fyndigt namn! Men det handlar alltså om en undergrupp av veganer som äter veganskt men faktiskt inte bryr sig så mycket om sin egen hälsa.  Det här är ett recept för dem. Och andra livsnjutar-veganer 🙂

Annons

Eller för mig – när jag vill bjuda mina veganska vänner på något gott.

veganchococake7VEGAN CHOCOLATE CAKE

100 g dadlar
5 msk konjak + 1 tsk kaffepulver
200g rismjöl
50g kokosmjöl
50g mandelmjöl
100 g kakao av god kvalitet
100g rörsocker eller kokossocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 dl ryps/rapsolja
3,5 dl kokosmjölk
1,5 dl mörk sirap

1. Hacka dadlarna fint och lägg dem i en skål tillsammans med konjak utrört med kaffepulver.
2. Mät upp torra ingredienser i en annan skål.
3. Rör ihop matolja, kokosmjölk och sirap och blanda det med de torra ingredienserna.
4. Rör till sist ned konjaksdadlarna.
5. Häll upp smeten i smord form, 20 cm i diameter, och grädda kakan på 160 C i 35 – 40

 

*Konjaken kan i yttersta nödfall bytas ut mot fruktsaft av något slag, jag rekommenderar i så fall pressad apelsin.

Slutresultatet blir en kraftig och alldeles ”lagom kladdig” chokladkaka som passar ypperligt tillsammans med en syrlig bärsås, sorbet eller citrusfrukt-sallad. Eller som den är… med en kopp kaffe.

Let me know what u think 🙂


2 kommentarer



Annons


Annons

Senaste från Året Runt

Laddar